E10 benzine welke auto

Wat is E10 benzine

Sinds enkele jaren is in Frankrijk en in Duitsland E10 benzine verkrijgbaar. Wat is dat voor benzine? En die E10 benzine voor welke auto is die allemaal wel en niet geschikt? Ethanol 10% benzine is de betekenis E10 benzine welke autodie in de afkorting E10 is besloten.

De basis is Euro95 waaraan 10% bio-ethanol wordt toegevoegd.

Bio-ethanol wordt gewonnen uit suikerriet, suikerbieten of bepaalde graansoorten. De doelstelling van die toevoeging is om ons minder afhankelijk te maken van de uit olie gewonnen brandstof.

E10 benzine voor welke auto geschikt

E10 benzine is niet geschikt voor elke auto. Dit heeft te maken met een bepaalde eigenschap van de alcohol, wat ethanol eigenlijk is. Alcohol bindt zich namelijk aan vocht in de lucht waardoor een verhoogd risico bestaat op corrosie (roestvorming) in de motor.

Bovendien kan de ethanol verhoogde slijtage veroorzaken in de pakkingen en de keerringen in bepaalde merken en modellen. Ook aluminium kan aangetast raken door E10 benzine welke auto daardoor gaten kunnen ontstaan in de hogedrukbrandstofpomp.

Omdat het niet altijd voor iedereen duidelijk is voor welke auto-uitvoeringen E10 schadelijk is, staan veel autorijders in Duitsland en Frankrijk sceptisch tegenover E10. We moeten constateren dat de verkoop aan de pomp daar dan ook tegenvallende cijfers vertoont.

type auto E10 benzine

Waar krijg je duidelijkheid m.b.t. E10 benzine welke auto oké?

Zo’n 90% van alle auto’s rijdt, zegt de overheid, zonder problemen op E10. Toch is het belangrijk om, voordat je E10 gaat tanken, via internet te checken of dat ook voor uw auto zo is.

Autofabrikanten hebben een site op internet geopend die laat zien of E10 benzine voor welke auto die geschikt is: “www.E10Check.nl”.