Brandstof e10

Europa zal zich in de toekomst meer richten tot het gebruik van brandstof e10

Brandstof e10Dit is een biovariant die bestaan uit 10 procent biobrandstof, namelijk ethanol en 90 procent benzine. In Nederland kunt u dis al sinds januari 2011 aan de pomp kopen. Voor de duidelijkheid van de klant wordt een uniforme sticker op de tankinstallatie gekleefd. Je auto wordt er iets minder zuinig door, maar toch is het beter voor het milieu.

Effect op het brandstofverbruik

De maximaal toegestane CO2-emissie van 120 gram per kilometer zal gelden vanaf 2015 binnen de EU-landen. Biobrandstoffen voldoen aan deze strengere eisen. Het verbruik van rijden met brandstof e10 zal verhogen daar de ethanol minder energie levert dan benzine en u dus meer zal moeten tanken. Het verschil bedraagt ongeveer 2%.

BRANDSTOF E10Uiteraard zal dit invoeren ook voor tankstations een aanpassing vragen en bij de kwaliteitscontrole van de brandstof e10. Om te zien of uw auto geschikt is hiervoor kunt u online de E-10 Check raadplegen. Nieuwe wagens hebben dit wel en kunnen brandstof e10 tanken.

Corrosie treedt op lange termijn op met brandstof e10 aan dichtingen, keerringen en pakkingen, bij voertuigen die niet geschikt zijn. Wie in het buitenland tankt, zal afhangen van de evolutie. Zo staat men in Duitsland en Frankrijk al een stapje voor.